Wie dit jaar alvast een deel van zijn hypotheekrente over 2016 betaalt, mag die rente in 2015 aftrekken. Dat kan vanwege de fiscale veranderingen die op stapel staan voor 2016 extra interessant zijn. Maar van de drie grote banken wil alleen ING nog meewerken.

Veel accountants en belastingadviseurs tippen hun klanten deze maanden om de hypotheekrente voor de eerste zes maanden van 2016 vooraf te betalen. Je mag die rente namelijk aftrekken van je inkomen in 2015.

Met dit trucje betaal je minder belasting, omdat de maximale hypotheekrenteaftrek elk jaar met een half procentpunt wordt beperkt. Dat betekent dat het maximale belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek niet langer gelijk is aan de hoogste schijf van 52 procent, maar iets wordt beperkt. In 2015 is dat 51 procent, in 50,5 procent.

In de meeste jaren kleine verschil

Dat verschil is normaliter zo klein dat zelfs mensen met een hypotheek van een half miljoen euro en een salaris boven de Balkenende-norm netto slechts enkele tientjes besparen op hun inkomstenbelasting en enkele tientjes op de vermogensbelasting.

Dit jaar is het trucje mogelijk een stuk interessanter, niet zozeer voor de groep grootverdieners, maar voor jan-twee-keer-modaal waarvan het inkomen nét in de hoogste schijf van de belasting valt.

Van de vier belastingschijven wordt in 2016 de derde schijf verlengd. Waar in 2015 de derde schijf eindigt bij 57.585,- euro, komt die grens in 2016 bij 66.421,- euro te liggen. Dat betekent dat je over al het inkomen boven die grens het hoogste tarief betaalt, namelijk 52 procent belasting.

Nu is het natuurlijk prettig om minder inkomstenbelasting te betalen, maar je profiteert ook minder van de hypotheekrenteaftrek als je belastbaar inkomen in 2016 na aftrek van de hypotheekrente beneden die grens komt. Je voordeel is dan geen 50,5 procent, maar 40,15 procent, het nieuwe tarief voor de derde schijf.

Bij een belastbaar inkomen van 70 duizend euro en een hypotheek van 210 duizend met een rente van 4 procent, levert het vooruitbetalen van de rente netto ongeveer 250 euro op. Toch een leuk avondje uit. En dan houden we nog geen rekening met het feit, dat je ook enkele tientjes minder vermogensbelasting betaald in 2015.

Let wel: één en ander is nog afhankelijk van de goedkeuring van het Belastingplan van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën en dat was dinsdag nog allerminst zeker.

Bij Rabobank en ABN Amro mag het niet

Helaas is er van de drie grote banken, nog maar één bank die mee wil werken. Zowel ABN Amro en Rabobank staan het vooruitbetalen van de rente niet langer toe, laten ze aan Z24.nl weten. Beide banken zeggen het niet langer te faciliteren omdat er vanuit de klant amper vraag naar was.

Bij ING kan het nog wel, al laat de bank weten dat je niet alleen de rente, maar ook de aflossing alvast moet betalen. Over dat afgeloste bedrag betaal je dan, zo vult de woordvoerder aan, vanzelfsprekend in 2016 geen rente meer.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl